The Marketing Game Changer

“It was from the time I graduated in 2014. That I found out my Marketing Master’s degree was worthless. While searching for my first job, I learned that I had to be one of the last of the Mohicans, because there was too great a gap between my traditional marketing training and online marketing needs of the labor market.”

 

 

Tijdens mijn Master Bedrijfskunde werd iets mij heel erg duidelijk: de marketing sector is drastisch aan het veranderen. De grootste verandering sinds de uitvinding van de moderne marketing, en dan heb ik het over de naoorlogse Mad Men periode. Terwijl ik op de Universiteit van Amsterdam nog (net niet) archaïsche modellen zoals dat van AIDA voorgeschoteld kreeg, zag ik in de ‘online’ wereld om mij heen hele andere dingen gebeuren…

Het AIDA Model

Zodoende was vanaf het moment dat ik afstudeerde in 2014 mijn Master diploma zo goed als waardeloos. Tijdens de zoektocht naar mijn eerste baan kwam ik erachter dat ik een van de laatste der Mohikanen moest zijn, want er was een te grote kloof tussen mijn traditionele marketing opleiding en de online marketing wensen van de arbeidsmarkt.

Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn met dit probleem en was daar The Talent Institute, onderdeel van het BSSA programma. Hier kon ik omgeschoold worden tot ‘Growth Hacker’. Nee, dit is niet de naam van een bijvak op een hoveniersopleiding, maar de term waarmee een bepaald soort Digital Marketeer wordt aangeduid. Een Growth Hacker is echter nog veel meer dan dat. Waar Digital Marketing voornamelijk om acquisitie (d.m.v. bijvoorbeeld SEO en SEA) en een klein beetje activatie gaat, richt een Growth Hacker zich op de gehele, zogenaamde ‘AARRR Funnel’. Oftewel Acquisition, Activation, Retention, Revenue en Referral.

AARRR Funnel

Growth Hacking is ontstaan vanuit de wereld van de ‘lean start-ups’. In deze wereld worden nieuwe producten en diensten goedkoop en snel getest omdat start-ups vaak weinig geld en tijd hebben. Dit druist in tegen de methodes van grote corporates: urenlang vergaderen en er direct veel geld in pompen. Het bedenken, opzetten en analyseren van experimenten om een bedrijf te laten groeien is nu precies wat een Growth Hacker doet. Een Growth Hacker maakt hierbij gebruik van allerlei tools die het internet vandaag de dag rijk is.

“Is er wel animo voor ons nieuwe product?” = even snel een landingspagina opzetten en kijken hoeveel clicks/leads we ontvangen!

“Welke advertentie converteert het best?” = even snel een A/B test opzetten!

Een Growth Hacker is zo in staat om alles snel en goedkoop te testen met harde data als resultaat. Deze data wordt vaak geanalyseerd met programma’s als Google Analytics. Op basis van deze data kunnen gegronde strategische marketing beslissingen gemaakt worden. Marketing is daarom niet meer gebaseerd op ‘gut feeling’ zoals in de ‘Mad Men’ glorie dagen. Om deze reden is Growth Hacking de game-changer voor de marketing sector en ik ben blij dat ik ‘part of the game’ ben.

— Blog by Olaf Schouws, BSSA Growth Hacking student: